Vanaf wanneer mag je je appartement verhuren?

Vanaf wanneer mag je je appartement verhuren?

Je hebt net een appartement gekocht, maar na een paar maanden besluit je dat het toch tijd is voor iets anders. Je appartement verhuren klinkt als een goed idee zodat je investering op termijn kan renderen. Mag dat al zo snel en waarop moet je letten bij het verhuren van je appartement? Wij zoeken het uit.

De reden dat je hier bent terechtgekomen, hebben we waarschijnlijk in de inleiding vermeld. Je hebt nog niet zo lang geleden een appartement gekocht en wil het nu al verkopen. Mag dat zomaar, een appartement kopen en het na een paar maanden al verhuren? Het korte antwoord: ja, dat mag. Er zijn echter bepaalde kosten voor het verhuren van een appartement.

Hoe appartement verhuren: waarop moet je letten?

We zeiden hierboven dat je eender wanneer je appartement mag verhuren. In principe kan je je appartement al de dag na de aankoop verhuren, maar dat is misschien niet de beste beslissing. Dat heeft te maken met de registratierechten, die je moet betalen bij de aankoop van een woning.

Vroeger sprak men trouwens van een klein beschrijf en een groot beschrijf, maar die regeling is sinds juni 2018 niet meer van toepassing. Kort samengevat: je had bijvoorbeeld een klein beschrijf (5% registratierechten) bij een aankoop van je eerste eigen woning en een groot beschrijf (10% registratierechten) bij een aankoop van een woning die je ging verhuren.

Het bedrag dat je moet betalen hangt af van het doel van de woning en je raadt het al: dat bedrag is hoger wanneer je een appartement wil kopen om te verhuren. Tot slot hebben zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel afzonderlijke tarieven voor registratierechten en eigen voorwaarden voor elke categorie.

Kosten appartement verhuren in Vlaanderen in 2022

Wie in 2022 hun eerste woning in Vlaanderen koopt met als doel om er zelf in te gaan wonen, betaalt 3% registratierechten. Dat is de regeling die op 1 januari 2022 van kracht is gegaan. Deze regeling kan ook van toepassing zijn als je de woning aan het einde van 2021 hebt gekocht, omdat het soms enkele maanden kan duren voor de notariële akte is opgemaakt. Kijk die datum daarom goed na.

De belangrijkste regel voor het scenario van vroeg verhuren is de volgende: de koper(s) moet(en) hun hoofdverblijfplaats vestigen in het goed binnen de drie jaar na aankoop. In de nieuwe regeling voor Vlaanderen is er tot slot geen duurtijd voor de domiciliëring. Als je het appartement na enkele maanden al wil verhuren, dan kan dit dus zonder verhoogde registratie zolang je er gedomicilieerd bent geweest.

Kosten appartement verhuren in Brussel in 2022

Wie in 2022 hun eerste woning in Brussel koopt met als doel om er zelf in te gaan wonen, betaalt 12,5% registratierechten. In Brussel kan je eveneens genieten van een korting in de vorm van een vrijstelling. Is aankoopprijs van de woning lager dan 500.000 euro, dan betaal je geen rechten op de eerste schijf van 175.000 euro.

De belangrijkste regel voor het scenario van vroeg verhuren in Brussel is de volgende: de koper(s) moet(en) hun hoofdverblijfplaats vestigen in het goed binnen de twee jaar na aankoop én moet die daar vijf jaar, ononderbroken behouden. Als je het appartement na enkele maanden al wil verhuren, dan vervalt de vrijstelling en moet je extra betalen.

Kosten appartement verhuren in Wallonië in 2022

In Wallonië zijn de registratierechten iets complexer. Wie in 2022 hun eerste woning in Wallonië koopt met als doel om er zelf in te gaan wonen, betaalt 6% registratierechten op een deel van het aankoopbedrag. Dat bedrag is ofwel 164.099,49 euro ofwel 175.039,47 euro in een gemeente met zogenaamde vastgoeddruk.

De belangrijkste regel voor het scenario van vroeg verhuren in Wallonië is de volgende: de koper(s) moet(en) hun hoofdverblijfplaats vestigen in het goed binnen de drie jaar na aankoop én moet die daar drie jaar, ononderbroken behouden. Als je het appartement na enkele maanden al wil verhuren, dan vervallen de lagere registratierechten op de eerste schijf en moet je extra betalen.

Wanneer mag ik mijn appartement verhuren?

We komen hier terug op ons initiële antwoord: je mag je appartement op eender welk moment verhuren… maar daar kan een prijskaartje aan hangen. Vooral wanneer je een woning in Brussel of Wallonië vroeg wil verhuren, kunnen de kosten oplopen. In Vlaanderen is het daarentegen een stuk makkelijker om je eerste appartement te verhuren zonder extra registratierechten te betalen. Over het algemeen raden we aan om te wachten tot de verplichte domicilie is afgelopen zodat je geen extra registratierechten moet betalen.

Komen er geen extra registratiekosten jouw richting uit of ben je bereid om die op jou te nemen? Bekijk dan zeker ook ons artikel over de algemene kosten voor het verhuren van je appartement. Als je ten slotte een huurder hebt gevonden, kan de software van SNDQ je helpen om zorgeloos je vastgoed te beheren. Meld je hier aan voor de gratis proefperiode!

SNDQ is het cloudplatform voor particuliere en professionele verhuurders, rentmeesters en syndici.

Apple app store badge
Google play store badge